top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharissa van Meurs

Hoe serieus neem jij jezelf?

Gedachten klakkeloos voor waar aannemen, je gevoelens wegdrukken, de mening van anderen belangrijker maken dan die van jezelf. Hoe serieus neem jij jezelf? In dit blog neem ik je mee in wat je kan doen om jezelf en je gevoel serieus te nemen.


Stap uit je eigen schaduw

 Onderzoeken


Onderzoek jij weleens de gedachten die in je opkomen? Waar ze vandaan komen en waar ze op gebaseerd zijn? Of ze waar zijn of niet? Of ga jij moeiteloos mee in je gedachtestroom, neem je ze voor wat ze zijn en geloof je ze ook?


Zo komen er bij mij tijdens het schrijven van dit blog gedachten op als: wie ben ik om dat te verkondigen, alsof ik dit zelf altijd toepas, mag ik er dan wel iets over delen? Ben ik dan wel de `expert’? Als ik deze gedachten geloof en er in mee ga, stond dit stuk niet op papier. Want nee ik pas dit zelf inderdaad niet altijd toe, regelmatig wordt ook ik meegesleept door mijn hoofd. Maar ik weet dit vaak genoeg wel te doorbreken. En ik weet hoe fijn het is als je je eigen gedachten wat minder serieus neemt. Als je wat liever voor jezelf kan zijn.


Zo ook vorige week maandag avond. Ik had een intense week achter de rug met een verbouwing van de keuken, zieke kinderen, zieke man, onderbroken nachten en werk dat zich opstapelde. Ik voelde me overal te kort schieten. Maandagavond is vaak de avond dat ik ga sporten. Deze avond dacht ik: Ik ga niet, ik trek het niet, vroeg mijn bed in, want je weet niet hoe de nacht verloopt. En tegelijk voelde ik me schuldig en slecht, want ik had al zo weinig gesport afgelopen week. Door mijn gedachten op een rijtje te zetten werd me duidelijk waar ik behoefte aan had: het schuld gevoel was onterecht, afgelopen week was ik thuis nodig voor de zorg voor mijn gezin én de verbouwing, dus er bleef geen tijd en energie over. Eigenlijk had ik nu wel behoefte aan een momentje voor mezelf en een uitlaatklep. Dus ik heb mijn sporttas gepakt en een boxles geboekt samen met mijn sportvriendin. Daarna voelde ik me veel beter. Mijn lijf (en mijn hoofd) waren weer opgeladen en er was veel meer rust in mij. Als ik mijn gedachten voor waar had aangenomen was ik niet gaan sporten met als resultaat minder energie en een schuldgevoel. Het onderzoeken van je gedachten is dus zeker de moeite waard!

 

Mening van anderen


Hoeveel waarde hecht jij aan de mening van anderen? Hoe vaak check je iets bij iemand om te kijken wat diegene ervan vindt? Of hoe vaak doe je iets niet omdat je bang bent dat anderen er een oordeel of een mening over hebben? Het is heel logisch om zo nu en dan bij anderen te peilen wat ze ergens van vinden, maar het wordt een issue wanneer jij je eigen waarde eraan op hangt. Jouw waarde hangt niet af van hoe iemand anders jou ziet, maar van hoe jij jezelf ziet. Iemand anders kijkt namelijk vanuit zijn eigen koker naar jou, vanuit zijn eigen (belemmerende) overtuigingen. Dat zegt niks over jou en alles over de ander. Neemt niet weg dat de mening van anderen je soms ook kunnen helpen om je eigen blinde vlek te zien. Vaar alleen niet blind op de mening van anderen, maar vertrouw altijd op je eigen innerlijke kompas. Blijf trouw aan jezelf.

 

Gevoelens


Hoe serieus neem jij je gevoelens? Mogen ze gezien worden en gevoeld worden? Of stop je ze snel weg als ze oppoppen? Of probeer je alles te rationaliseren? Sta jij jezelf toe om boos, verdrietig, of intens blij te zijn? Als je gevoelens niet de ruimte geeft, maar wegdrukt komen ze vroeg of laat toch een keer naar boven. Het is als een opblaasbal die je onderwater duwt, op een gegeven moment komt hij toch een keer boven water en dat gaat dan met grote druk en kracht. Het serieus nemen van je gevoelens en er ruimte aan geven is een essentieel onderdeel van zelfzorg. Het doorvoelen en begrijpen waar ze vandaan komen helpt je.


Als je gevoelens onderdrukt, komen ze vroeg of laat naar boven. Dat kan door een continue gevoel van stress te ervaren, ‘plotseling’ een burn-out krijgen, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, blessures, relatieproblemen doordat je niet echt in verbinding bent met jezelf en je gevoelens en daarom ook niet met de ander.

We hebben vaak niet geleerd om met gevoelens om te gaan. Dus het is ook niet zo gek dat we er nu niet heel goed in zijn. Zelfreflectie, meditatie of schrijven zijn manieren om ruimte te geven aan je gevoel, hiermee kom je in contact met je innerlijke wereld. Het hoeft niet opgelost te worden, maar het is wel belangrijk dat je ruimte geeft aan je gevoelens, ze serieus neemt en vaak zijn het ook goede richting gevers.


Kan jij wel wat hulp gebruiken om weer in contact te komen met je lijf en je gevoel? Kom dan een keer langs om te ervaren wat ik voor je kan betekenen.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page