top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharissa van Meurs

Bewust aanwezig; de sleutel om stress te verlagen

Bijgewerkt op: 26 jan.

“In de waan van de dag; denken we teveel, zijn we teveel op zoek

En we vergeten de vreugde om gewoon te zijn.” ~ Eckhart Tolle


We rennen vaak door een dag heen. Geen moment bewust aanwezig, maar steeds bezig met wat de dag van ons vraagt. Alsof we meegetrokken worden in een stroomversnelling en van het een naar het ander schieten. Om aan het einde van de dag uitgeput op de bank te ploffen, leeg gezogen door de dag. Alsof de dag ons overkomen is. Je hebt de hele dag ‘aan’ gestaan, continue alert en dus in stress stand. Je hebt het gevoel de regie kwijt te zijn. Want waar was jij in deze dag? Waar was het moment voor jezelf?
Als bovenstaand je bekend voorkomt, leef je de dag vanuit je hoofd. Je bent steeds aan het denken wat er moet gebeuren, wat iemand van jou verwacht, wat er nodig is. Hierdoor heb je het gevoel alsof de dag je overkomt, dat je geen tijd hebt voor een adempauze en geen moment voor jezelf hebt. Alles gebeurt in je bovenkamer en de verbinding met je lijf lijkt verbroken, de focus ligt buiten jezelf. Dat kost veel energie en bovendien kun je daardoor ook minder genieten van dat wat er nu is, omdat je steeds bezig bent met wat nog moet of wat gaat komen.


Minder stress, hoe dan?


Gelukkig kun je weer leren luisteren naar jezelf, naar je lijf, je hart en je gevoel. Hoe zou het voor jou zijn als je weer voelt waar je grenzen liggen en deze ook kunt aangeven? Als je zonder schuldgevoel tijd voor jezelf kunt nemen? Leert nee zeggen, omdat dat voor jou even beter is op dat moment? Zodat je aan het einde van de dag een voldaan gevoel hebt in plaats van het gevoel leeggezogen te zijn.


Dat begint door bewust aanwezig te zijn in het moment. Tja maar hoe doe je dat dan? Adem verbindt je direct met je lijf. Haal eens een paar keer diep adem. Laat je schouders ontspannen naar beneden zakken, sluit even je ogen als het prettig voor je is. En wat voor mij (maar ook voor mijn kinderen) heel goed werkt: stel je voor dat er een kraantje op je hoofd zit, tussen je wenkbrauwen net boven je neus, en draai die open. Laat je hoofd leegstromen terwijl je heel bewust in en uit ademt. Een kleine oefening die heel makkelijk toe te passen is en je direct in het nu brengt. Probeer het maar eens een aantal keer op de dag toe te passen. Bij het opstaan bijvoorbeeld, voordat je een afspraak hebt of voordat je de kinderen ophaalt.

Coaching voor jou?

Wil je meer leren? Tijdens de coachsessies leer je om weer in verbinding te komen met je gevoel, zodat jij jezelf weer wat vaker op 1 zet en beter voor jezelf gaat zorgen.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page