top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCharissa van Meurs

De basisschool....

Tja, daar was dan vorig jaar het moment dat mijn dochter naar de basisschool ging. Iedereen die dit heeft mee gemaakt zal het gevoel waarschijnlijk herkennen. Mijn kleine meisje ging van de veilige thuis omgeving en de crèche naar de grote basisschool. Met de komst van de basisschool waren er ineens ook speelafspraakjes. In het begin bij ons thuis, maar later ook bij vriendjes en vriendinnetjes.


Nu ben ik thuis best strikt met regels qua eten en drinken. Dat ervaren mijn kinderen overigens niet zo, aangezien ze niet anders gewend zijn. We eten gezond en gevarieerd, maar wel met de 80% - 20% regel. Dat houdt in dat 80% van wat we eten gezond en vullend is en er ruimte is voor 20% andere dingen. Ik heb een aantal “gouden” regels die altijd gelden:

* Door de weeks drinken we water of thee, in het weekend af en toe een sapje

* Door de weeks geen snoep, koek etc.

* Bij de lunch wat groentes: bijv. komkommer, tomaat, avocado, wortel.

* Door de weeks geen broodbeleg als chocoladepasta/hagel. Dit heeft mijn dochter namelijk sinds kort ontdekt en vindt ze heel interessant, dus in het weekend mag het heel af en toe. Als ik niet wil dat ze het eet, zet ik het ook niet op tafel.


Maar ja, toen waren er ineens vriendjes en vriendinnetjes: “Ik lust geen water” , “Ik krijg thuis altijd een snoepje na school”, “Ik eet altijd choco pasta op brood”, “Ik wil chocomelk”. Ik vond het in het begin lastig om hier mee om te gaan, moest ik hierin meegaan of vasthouden aan mijn eigen regels? Want ja: willen vriendjes en vriendinnetjes nog wel komen spelen als ze hier geen limonade en snoepjes krijgen? Ik wilde niet dat dat zou gebeuren! Maar mijn eigen regels opgeven, ging me toch echt te ver. Bovendien voelen kinderen zich gewoon niet goed na het eten van zoveel suikers in snoep, koek en limonade. Hun bloedsuikerspiegel piekt en hun energie niveau daarmee ook. Daarnaast geeft suiker het stofje dopamine aan de hersenen af, waardoor je een blij gevoel krijgt. Als blije stuiterballen gaan ze door je huis. Vervolgens daalt die bloedsuikerspiegel weer snel, waardoor ze zich moe en minder goed gaan voelen. Ze krijgen dan weer snel een hongergevoel. Je herkent dit aan het moment dat er wat onenigheden kunnen ontstaan tussen kinderen of het moment waarop ze opgehaald worden en dan niet mee naar huis willen en “moeilijk” gaan doen. Buiten het korte termijn effect op hoe ze zich voelen en hoe ze zich gedragen, heeft het natuurlijk ook invloed op hun gezondheid. Teveel suiker kan op latere leeftijd leiden tot darmklachten, diabetes, hart en vaatziektes. Uiteindelijk heb ik besloten om vast te houden aan mijn eigen regels en het heeft totaal geen invloed op de hoeveelheid speelafspraakjes.


Waar ik thuis (nog) de controle heb over wat ik ze voorschotel, is dat natuurlijk niet zo als ze ergens anders gaat spelen. Je kunt je daar heel druk over maken, maar dat heeft geen enkele zin. Dat wat er bij vriendjes en vriendinnetjes wordt gegeten en gedronken valt dan ook onder de 20% en daar maak ik me verder ook niet meer druk om. Wanneer kinderen thuis een goede basis mee krijgen (vooral voor hun 7e jaar) zullen ze daar later profijt van hebben en weer op terugvallen. Waarom vooral tot 7 jaar? Dat is de leeftijd waarop kinderen steeds meer los komen van hun ouders en de eigen ontwikkeling voorop komt te staan. Vanaf 14 jaar zullen kinderen grenzen gaan opzoeken en het tegenovergestelde gaan doen van het geleerde. Wees gerust: als ze op zichzelf gaan wonen pakken ze weer terug naar hun basis, dat wat ze geleerd hebben voor hun 7e jaar.


Suikerweetje: De WHO heeft een maximum suikerinname vastgesteld voor verschillende leeftijdscategorieën. Over precies 2 weken bereiken kinderen tussen de 4-8 jaar al hun suikermaxdag. De dag waarop ze al de maximum hoeveelheid suiker van het jaar hebben ingenomen. Waarom krijgen juist kinderen zoveel suiker binnen? Dat is vooral omdat veel ouders niet weten dat vruchtensappen, ontbijtgranen/pap, tussendoortjes en zuiveltoetjes heel veel suikers bevatten.

'Suikermaxdag' per leeftijdscategorie:

  • 1-3 jaar: 10 augustus

  • 4-8 jaar: 9 juli

  • 9-13 jaar: 26 juli

  • 14-18 jaar: 14 augustus

  • 19-30 jaar: 14 september

  • 31-50 jaar: 3 november

  • 51-70 jaar: 23 december

  • 71-79 jaar: komt niet aan maximum

Bron: Foodwatch

Advies over voeding voor het hele gezin? Laten we kennismaken en ik help jullie graag!

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page